Κυριακή 7 Μαρτίου 2010
N.Ηράκλειο: Ψάριστον
Εδώ δεν μιλάμε για άλλη μια ψαροταβέρνα, αλλά για την επίτομη «εγκυκλοπαίδεια» της γαστρονομικής κουλτούρας του βυθού. Τέτοιο πλούτο και τόσο ψαγμένα θαλασσινά και ψαρικά μόνο στο κλασικό και αξεπέραστο βιβλίο Με το Γυαλί του Ψαρά του Θέμου Ποταμιάνου είχα διαβάσει, αλλά δεν είχα γευτεί• με εξαίρεση σε κάποιες ψαροταβέρνες στη Χαλκίδα, τη Μηχανιώνα και την Κατερίνη.
Όμως, εδώ μιλάμε για Αθήνα και μάλιστα για μια χύμα ψαροταβέρνα με σουρεάλ σκηνικό, χαμένη κάπου στο Νέο Ηράκλειο, κοντά σε ένα γήπεδο και πολύ εύκολα προσβάσιμη από τη λεωφόρο Κύμης.
Αυτό που χαίρεσαι με τη μια, δηλαδή με το που θα κάτσεις στο τραπέζι, είναι εκτός από την τεράστια ποικιλία των ψαρομεζέδων, την απίστευτη ποικιλία από ατάκες των γκαρσονιών, που ενισχύονται από μια γενναία δόση αστείρευτου κεφιού…
Ξεκινήσαμε με τα οστρακοειδή και μην φανταστείτε ότι εδώ η επιλογή κυμαίνεται μεταξύ κυδωνιών, γυαλιστερών και μυδιών. Απολαύσαμε αρχικά κάτι θεϊκές πετροσωλήνες με την ξινούτσικη σάλτσα μουστάρδας να έχει εισχωρήσει σε κάθε κοιλότητά τους, ακολούθησαν φρεσκότατα ψητά χτένια που μύριζαν θάλασσα, την παράσταση ωστόσο -όπως ήταν αναμενόμενο λόγω χρώματος και γεύσης- έκλεψαν οι πορτοκαλοκίτρινες ιωδιούχες και σπάνιες φούσκες μαζί με τα κεχριμπαρένια αυγά αχινού. Το πράγμα άρχισε να αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όταν στη μέση του τραπεζιού «προσγειώθηκε» μια πλούσια σαλάτα με ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό, κάπαρη, φιλετάκια από γαύρο μαρινάτο και ανθότυρο, καθώς και μια αρκετά ενδιαφέρουσα εκδοχή ενός τόνου sushi, αρτυμένο με χοντρό αλάτι και μπόλικα μυριστικά.
Αν σας αρέσουν τα πολύ καυτερά και δεν έχετε σκοπό να συνεχίσετε με ψαρούκλες στη σχάρα, «παίξτε» με το καυτερό χταποδάκι μπουγιουρντί ή με μια σκετσόρζικη χορταστική μακαρονάδα θαλασσινών ή ακόμα και με μικρόψαρα, όπως η σαρδέλα και ο γαύρος.
Εμείς, πάντως, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε με ψάρια, και μάλιστα γι’ αυτόν το λόγο κατευθυνθήκαμε στην είσοδο, ώστε να διαλέξουμε από τα τεράστια ψυγεία δαπέδου. Οι πιο συντηρητικοί της παρέας προέκριναν μια ωραιότατη φέτα από κάτι υπέρβαρους αλλά φρεσκότατους ροφούς. Εγώ, όμως, αν και δελεάστηκα από τις πετροσκορπίνες, επέλεξα τελικά έναν σπάνιο και γευστικότατο μεζέ, που μπορείς να βρεις μόνο σε κάποιες πολύ ψαγμένες ψαροταβέρνες στην Κάλυμνο: πτερύγια από σαλάχι με απαλή και τρυφερή σάρκα. Ομολογουμένως, ένα από τα μεγάλα ατού του Ψάριστον είναι το ξάφνιασμά που μπορεί να δεχτεί ο ουρανίσκος ακόμα και των πιο απαιτητικών ψαροφαγάδων… Τα γλυκά πάντως δεν ακολουθούν την πρωτοτυπία και τη φαντασμαγορική παρουσίαση του υπόλοιπου καταλόγου, αν και το καζάν ντιπί είναι αξιοπρεπέστατο και ό,τι πρέπει για να «σβήσει» την ιωδιούχα επίγευση των οστράκων.
Τιμή: €35-40 με χύμα κρασί
Καλαβρύτων 16, Ν. Ηράκλειο, τηλ. 210 2850746, www.psariston.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου