Μετάβαση στο Νέο Portal

tcp.gr Project

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Ζήτω η τρέλα!

Δεν έχω όρεξη όχι να γράψω editorial, αλλά ούτε να δω άνθρωπο. Τι πράγμα είναι αυτό; Μας έχουν τρελάνει από το πρωί μέχρι το βράδυ στη μιζέρια, την ξεφτίλα και την απαξίωση. Εντάξει ρε, το καταλάβαμε. Είμαστε χρεοκοπημένοι, με το ένα πόδι στο γκρεμό, με το κεφάλι στο ντορβά, στην αγχόνη, στον πάτο της θάλασσας, στις φλόγες της κόλασης, στης φυλακής τα σίδερα, στον Τιτανικό, στο τρίγωνο των Βερμούδων. Πόσα άλλα θέλετε να σας πω; Έλεος πια! Σαν το κινέζικο μαρτύριο το έχουμε καταντήσει. Σταγόνα σταγόνα. Ρίξτε μια πιστολιά να τελειώνουμε.

Λοιπόν, γι’ αυτόν το λόγο -και για άλλους πολλούς που έχω σκεφτεί- θα σας δώσω εντελώς δωρεάν δέκα εντολές κατά της κατάθλιψης. Είναι οι ατομικές συμβουλές μου για να μην πάρετε τα βουνά, να έχετε όρεξη για σεξ (ούτε με βίντσι), να μην έχετε ζαλάδες, να μην σας κόβονται τα πόδια, να μην κλείνεστε στον εαυτό σας και να μην το ρίξετε στα φάρμακα, τα ναρκωτικά ή το ποτό.

1. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας για τίποτα. Για όλα φταίνε οι άλλοι. Η αυτοεκτίμηση είναι πολύ μεγάλο πράγμα.

2. Μιλήστε για το πρόβλημά σας. Μην τα κρατάτε όλα μέσα σας. Η συζήτηση βοηθάει κι ας σας αντιμετωπίζουν μερικές φορές ως ψυχασθενή. Εκτονωθείτε όπου μπορείτε, ακόμη και στον παπά της γειτονιάς (εξομολόγηση).

3. Ξεκουνηθείτε κι ασκηθείτε. Το ξέρω πως είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτεστε, όμως λίγη ώρα στο γυμναστήριο -ποδήλατο, διάδρομο - θα σας κάνει να αποτινάξετε την κακή ενέργεια.

4. Γράψτε τα όλα κανονικά κι αναβάλλετε όλες τις σημαντικές αποφάσεις. Μην δίνετε σημασία στη σχέση και την καριέρα. Να κι αν φύγει, να κι αν δεν φύγει. Να κι αν απολυθείς, να κι αν δεν απολυθείς (αυτό το τελευταίο να το προσέξουμε λίγο γιατί έρχονται και δύσκολες εποχές).

5. Ρίξτε το στον ύπνο. Η αϋπνία επηρεάζει αρνητικά τη διάθεσή μας όλη την ημέρα. Έξι με οκτώ ώρες είναι το ιδανικό.

6. Φροντίστε την υγεία σας. Ελέγξτε καρδιά και διαβήτη. Μερικές φορές πονάμε και νομίζουμε ότι όλα είναι ψυχοσωματικά. Ελέγξτε τα (όλοι θα πεθάνουμε, αλλά γιατί να πάμε από μαλακία;)

7. Μπείτε σε μια ρουτίνα. Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, τα ψώνια σε συγκεκριμένους χρόνους, η τηλεόραση, το jogging, το καθάρισμα του σπιτιού, θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε ότι έχετε ένα σκοπό κι ένα πρόγραμμα στη ζωή σας, αν τα κάνετε σε ορισμένες ώρες.

8. Μην τρώτε σαβούρες. Έχετε ακούσει το «ό,τι τρως είσαι»; Κόψτε το πολύ κόκκινο κρέας, που σας γεμίζει τοξίνες και επηρεάζει τα νεύρα, και βάλτε στη ζωή σας φρούτα και λαχανικά (μπούρδες, αλλά εσείς κάντε το).

9. Ό,τι κι αν σας λένε, μην το ρίξετε στα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Ο Τζώνυ που περπατάει και το χορταράκι που φυτρώνει μόνο του θα σας παρηγορήσουν, αλλά μόνο επιφανειακά. Με μέτρο. Με το φαγητό ή σε κανένα bar.

10. Μην φορτώνετε τη ζωή σας. Σε ένα οκτάωρο δεν γίνεται να χτίσετε τον Πύργο του Άιφελ. Η υπερβολική πίεση επιδεινώνει τη ψυχολογία. Ό,τι μπορείτε στείλτε το στους παρακάτω (δεν θα πεθάνουμε εμείς για τα τσογλάνια).

Λοιπόν, δεν είμαι κι ο καλύτερος ψυχολόγος, αλλά αν ακολουθήσετε τις δέκα συμβουλές μου, ίσως αποφύγετε την κατάθλιψη και το τρελοκομείο. Εγώ κάποιες από αυτές τις εφαρμόζω ήδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου