Η ιαπωνική κουζίνα είναι, ίσως, η μόνη στον κόσμο που είναι τόσο πολύ συνδεδεμένη με ένα είδος φαγητού, το sushi, που ουσιαστικά σημαίνει «μεζές» με ωμό ψάρι και χωρίζεται σε κατηγορίες.
Οι πιο δημοφιλείς εκδοχές για το πώς ξεκίνησε η περίεργη αυτή γαστρονομική σύνθεση είναι δύο. Η πρώτη αναφέρει ότι οι Ιάπωνες (γνωστοί τζογαδόροι) έπαιζαν χαρτιά και έτρωγαν ρύζι με τα χέρια, με αποτέλεσμα να λερώνονται και να μαρκάρονται τα φύλλα. Για να αποφευχθεί, λοιπόν, το χαρακίρι άρχισαν να τυλίγουν τις μπουκιές ρυζιού σε αποξηραμένα φύκια, τα λεγόμενα nori. Στη συνέχεια, σκέφτηκαν να προσθέσουν κάποια γέμιση και, επειδή στην πλειονότητά τους ήταν ψαράδες, προτίμησαν ψάρια (ή θαλασσινά). Γιατί όμως ωμό; Σε αυτό το ερώτημα απαντάει η δεύτερη θεωρία που θέλει το ωμό ψάρι να τυλίγεται σε ρύζι ποτισμένο με ξύδι, ζάχαρη και αλάτι, γιατί με αυτό τον τρόπο παρατεινόταν η διάρκεια συντήρησής του (κάτι σαν το δικό μας πάστωμα).
Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου