Ο σεφ Γιάννης Λουκάτος φαίνεται ότι έχει στήσει δίπλα του μια ομάδα που δουλεύει ρολόι, πράγμα που σε κάνει να αισθάνεσαι ασφάλεια ότι το φαγάκι σου βρίσκεται σε καλά χέρια
Τη φράση «φάγαμε ψωμί και αλάτι», νομίζω ότι την έχετε ακούσει όλοι, μιας και ερμηνεύει τους στενούς δεσμούς που μπορούν να αναπτυχθούν ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, όταν έχουν αντιμετωπίσει κοινές δύσκολες καταστάσεις… Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια, η ερμηνεία που θέλω να δώσω, μετά από την επίσκεψη μου στο ομώνυμο εστιατόριο, είναι διαφορετική. Διότι ακόμα και σκέτο ψωμί να σου σερβίρει ένας καλός σεφ, όπως ο Γιάννης Λουκάτος, συνοδευμένο με μερικούς κρυστάλλους θαλασσινού αλατιού και ελάχιστες σταγόνες εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, μπορεί να σε ενθουσιάσει χωρίς περίτεχνες φιοριτούρες, με απλό πρωταγωνιστή την καλή και ψαγμένη πρώτη ύλη. Αποτέλεσμα; Ποιοτικό, γευστικό φαγητό σε λογικές τιμές! Με το που φτάσαμε, σχετικά το φωτεινό εσωτερικό του μαγαζιού, σε παλ αποχρώσεις του πράσινου, μας έφτιαξε τη διάθεση αμέσως, ενώ από την άλλη, μας ζέστανε μια απαλή και βελουτέ κολοκυθόσουπα, σερβιρισμένη στο μπακιρένιο μπρίκι. Οι ζαρωμένες υπόπικρες θρούμπες που συνόδευαν το φρυγανισμένο χωριάτικο λαδόψωμο καθώς και οι τραγανές λιλιπούτειες ψιλολιές μάς ξάφνιασαν με την αυτοτελή και τίμια γεύση τους. Επιλέξαμε να πιούμε ένα χύμα κρασάκι Νεμέα, αλλά πρόλαβα και έριξα μια ματιά στα ούζα και στα τσίπουρα. Η λίστα -αρκετά ενημερωμένη και ψαγμένη- μας έδινε τη δυνατότητα να παραγγείλουμε ακόμα και κρητική ρακή. Στον κατάλογο είναι φανερό ότι παρελαύνουν «συνηθισμένα» πιάτα αλλά δουλεμένα τόσο έντεχνα και δημιουργικά, που σου κεντρίζουν αμέσως την περιέργεια, ώστε να θέλεις να τα δοκιμάσεις όλα! Μεζέδες που ξεχωρίζουν: πίτα-πίτσα με ψητή ντομάτα, φέτα «χτυπητή» με ψητή πιπεριά, λιαστές ντομάτες με κεφαλοτύρι και κουκουνάρι, ψητές πιπεριές ξιδάτες με βοτανοτύρι, παντζάρια γουλιά με φασολάκια και φρέσκο τυρί. Η φάβα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και την τηγανητή κάπαρη ήταν τέλεια. Τόσο άρτια που η δυνατή επίγευση από τα καραμελωμένα κρεμμύδια και την αλμυρούτσικη κάπαρη, δεν κατάφεραν να επισκιάσουν τη γλυκύτητα και την ντελικάτη υφή της πιο νόστιμης φάβας που έχω δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια. Το σπανάκι με το πράσο και τα μικροσκοπικά κυβάκια από το χοιρινό ήταν απαλό και ζεστό, αλλά μου θύμιζε λίγο μαμαδίστικο πειραματικό φαγητό. Παρ’ όλο που μπήκα στον πειρασμό να δοκιμάσω τις ραβιόλες με το κουνελάκι, η φήμη του σεφ ότι τα βγάζει πέρα στα δύσκολα, με οδήγησε σε μια… επικίνδυνη επιλογή : στο τηγανητό μοσχαρίσιο συκώτι με τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Αν δεν το πετύχει ο σεφ, δεν τρώγεται! Το δικό μου, πάντως, όχι μόνο το πέτυχε αλλά ήρθε τόσο ζουμερό όσο έπρεπε με μια πεντανόστιμη σκουρόχρωμη σάλτσα, που η υπόξινη γλυκύτητα του μπαλσάμικου ισορροπούσε και «έσβηνε» ευχάριστα από τους πικάντικους τόνους του κρεμμυδιού. Η πολυπλοκότητα του πιάτου ήταν, με λίγα λόγια, συναρπαστική. Αντιθέτως, φαίνεται ότι η κουζίνα δεν τα κατάφερε στα απλά και αυτονόητα. Ο σολομός με τη λεμονάτη σάλτσα ήρθε παραψημένος και ξηρός. Όσο για την ολοστρόγγυλη και τρυφερή γαλλική πατατούλα που δοκίμασα, έλιωνε στο στόμα χωρίς τίποτα περιττό και κραυγαλέο. Καθώς απολάμβανα το φαγητό μου, παρατηρούσα την ανοιχτή κουζίνα. Όλα κυλούσαν ήρεμα και ο Γιάννης Λουκάτος ετοίμαζε ένα αρνάκι μαγειρευτό με άγρια χόρτα. Δίπλα του φαίνεται ότι έχει στήσει μια ομάδα που δουλεύει ρολόι, πράγμα που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι το φαγάκι σου βρίσκεται σε καλά χέρια. Για το τέλος, αφήσαμε τους τραγανούς λουκουμάδες, με αρωματισμένο μέλι και παγωτό, καθώς και το γλειφιτζούρι από σοκολάτα Valrhona –για τα δικά μου γούστα, όμως, ήταν υπερβολικά γλυκό.
Εστιατόριο «Ψωμί & Αλάτι» Τιμή/άτομο με κρασί: €27-30 ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Καθημερινά, εκτός Δευτέρας, από τις 13:30 έως τις 17:00 και από τις 20:00 μέχρι τις 00:00 το βράδυ Πλατεία Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι Τηλ. 210 6848178 Πάρκιγκ: Δημοτικό πάρκιγκ στα 100 μ.
Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου